0670/6770-860

Aquafitness

Mi is az aquafitness pontosan?

Az aquafitness olyan vízben végzett gyakorlatok összessége, melyek leginkább az aerobik, a gimnasztika gyakorlatait ötvözve, jótékony hatást fejtenek ki a szervezetre. Sokoldalúan fejleszti a kondicionális, koordinációs képességeket, az ízületeink mozgékonyságát, miközben kíméli az ízületeket, és a mozgatórendszert. Az aerobikhoz hasonlóan a vízi aerobik foglalkozásokon is zenére végzett kondicionális képességeket fejlesztő gyakorlatok kerülnek előtérbe, cél az állóképesség fejlesztés, és erősítés mellett a zsírégetés. Az aquafitnesst lehet mélyvízben és sekély vízben (100- 140 cm) is végezni.

Előnyt jelent, ha valaki tud úszni, vagy ez ismeret nélkül is lehet végezni a gyakorlatokat?

Előnyt csak annyiban jelent, hogy bátrabban mer a vízben mozogni az, aki tud úszni, de a gyakorlatok elvégzéséhez nem szükséges úszástudás. A gyakorlatokat speciális öv segítségével végezzük, ez tart fenn a vízen minket. Sokan 1-2 aquafitness óra után, már nem félnek és magabiztosan mozognak a vízben.

Hogyan épül fel egy-egy óra?

Egy óra 60 perces. 15 perc bemelegítéssel kezdünk, általánosan átmozgatjuk a testet, mentálisan és fizikailag is felkészülünk az óra további részére. A vízben végzett edzésen sem elhanyagolható a bemelegítés, főleg, hogy hideg vízben (27° C) végezzük a mozgást, ami körültekintőbb átmozgatást igényel. Majd rátérünk az óra fő részére, ahol különféle gyakorlatokat végzünk a testrészekre, folyamatos bicikliző lábtempóval haladunk körbe a sávban, de van, hogy állóhelyzetben végzünk összetettebb feladatokat. A fő rész kb. 35-40 perc, az óra utolsó 5 percében pedig nyújtunk. Az órákon van, hogy több játékosabb feladatokat is adok, amiket mindenki élvez, hiszen a felnőtteknek is jár az önfeledt szórakozás, a gyermeki én felszabadítása, ebben a rohanó stresszes világban, ami fokozza a kikapcsolódás élményét.

Kiknek ajánlott?

Az aquafitness life-time jellegű, így ezeken az edzéseken kortól és nemtől függetlenül mindenki részt vehet.

Akik szeretik a vizet és a mozgást, és ezt szívesen kötik össze. Az ízületi bántalmakban szenvedőknek, ízületeik megterhelése nélkül végezhetnek intenzív mozgást. Az idősebbeknek, akik esetleg más egészségi problémákkal is küszködnek, vagy nehezebben mozognak, túlzott terhelés nélkül tarthatják magukat jó kondícióban. A túlsúlyosoknak, nehezen mozgó emberek is képesek elvégezni a gyakorlatokat a víz felhajtóerejét kihasználva. A regenerálódás elősegítésére azoknak, akik hosszú ideig voltak fekvőbetegek (például csonttörések után). Az aquafitness gyakorlatai elősegítik a sérülések utáni gyors felépülést. Valamilyen sportágat újrakezdőknek erősítésként, rendszeresen sportolóknak és táncosoknak kiegészítésként. Akiknek gerincferdülésük, tartásproblémáik vagy rendszeres hátfájdalmaik vannak.

Milyen gyakorisággal ajánlott?

Az órákat heti 2-3 alkalommal ajánlott látogatni.

Segédeszközök mélyvízi aquafitnesshez

Víziöv: rugalmas, a mozgó testhez igazodó öv. Körülveszi a mellkast, és fenntartja a testet a vízen, így a gyakorlatok során a fej soha nem merül a víz alá. Másrészt egyenesen tartja a törzset, ezáltal a törzs izmai minden gyakorlat során igénybe vannak véve, így erősödnek a gerincfeszítő izmok és a mély hátizmok, amelyek a helyes testtartásért felelősek.

Vízisúlyzók: Poliuretán habból készült súlyzók, amelyek a szárazföldön pillekönnyűek. A víz alatt viszont a közegellenállás hatására mozgatásuk jóval nehezebb, olyan, mintha a szárazföldön 2-5 kg súlyzóval edzenénk.

Milyen előnyei vannak?

+ a tornagyakorlatok kitűnő hatással vannak a gerinc- és az ízületi problémákra
+ mindenki számára könnyen elsajátítható, mégis hatásos mozgásanyagot tartalmaz, így idősek, középkorúak és fiatalok is végezheti
+ pozitív hatással van a légzőszerv működésére
+ a speciális, vízben végzett gyakorlatok révén kitűnő tartásjavító torna is egyben
+ minden korosztály számára remek erőnlétet biztosít, hiszen life-time jellegű
+ végzéséhez nem szükséges úszástudás
+ szárazföldi sportok mellé a legelőnyösebb kiegészítő sportág
+ kitűnően alkalmazható a legyengült szervezetek megerősítésére, a sérülések utáni rehabilitáció céljára
+ ízületkímélő, hiszen a felhajtó erő védi a testet
+ Frissítő, élénkítő hatású
+ Stresszoldó hatású
+ Fokozza a vérkeringést
+ Erősíti az immunrendszert
+ Fejleszti az izomrendszert

Ellenjavallatok

Bár nem sok ellenjavallat van az aquafitness gyakorlása ellen, mégsem árt az óvatosság. Tanácsos kikérni a háziorvos véleményét, ha már volt szív-és érrendszeri probléma, magas vérnyomás, tüdőbetegség, izomrendszeri rendellenesség. Nem szabad az órát nyílt sebbel, klórallergiával, bőrfertőzéssel, fertőző állapotban és lázasan látogatni. Soha ne edzünk üres gyomorral, és ha szédülünk, vagy émelygünk azonnal hagyjuk abba a gyakorlatokat.

Lehet vele fogyni, izmosodni egyaránt?

Megfelelő diéta mellett, heti rendszerességgel (heti 3x) és kitartással remekül fogyaszt az aquafitness. A vízben folyamatosan egyensúlyozva végezzük a feladatokat a víz instabil közege miatt, ezért elsősorban a mélyizmokat erősítjük vele.

 

Férfiak és az aquafitness

Tapasztalataim szerint, a férfiak is szívesen járnak el az órákra, habár ők kicsit bátortalanabbak, mint a hölgyek. Pedig nekik is szükségük lehet az ízületkimélő mozgásra. Ha valaki a párjával szeretne együtt mozogni, sportolni, ne féljen mert az órákon szívesen látjuk a férfiakat is. Jelenleg több férfi vendég is jár az órákra rendszeresen.

Foglalkozások helyszínei és időpontjai:

Budapest, Ludovika Aréna uszoda – Orczy kert (Nemzeti Közszolgálati Egyetem uszodája)

1089 Budapest, Diószeghy Sámuel utca 27.

Kedd, csütörtök 18:00-19:00

Aquafitness

1 alkalmas bérlet 3000 Ft
4 alkalmas bérlet (egy hónapig érvényes) 10500 Ft

További információk és jelentkezés az órára:

Info: Martinez Dóra, aquafitness oktató

dorifitt@gmail.com

+3670/677-0860

Bejelentkezés Aquafitness edzésre: