">Funkcionális edzés - Dórifitt
0670/6770-860

Funkcionális edzés

A funkcionális edzés egy gyűjtőfogalom, így tehát többféle funkcionális edzéstípus is választható. A lényege, hogy a testet egészként kezeli, nem pedig külön izomcsoportonként, hanem az összetett gyakorlatoknak köszönhetően egyszerre több izomcsoportot dolgoztat meg. Tehát egy olyan hasznos edzésformáról van szó, mely egyik tudatos edzéstervből sem hiányozhat, mely során eszközök nélkül is hatékonyan dolgozhatunk csupán a saját testünket, testsúlyunkat használva. Olyan mozgásformákra alapoz, melyet a mindennapok során is használunk, mint például guggolások, emelések, húzó és toló mozgások

Egyre több edző választja az edzések ezen formáját a hagyományos órák helyett. Előnye a hagyományos órákhoz képest, hogy a gyakorlatok nagy részét stabil helyzetből kell végezni, így a tartó izmokat – mint a hát és a has – is erősíti, hiszen a testünket összehangoltan kell mozgatni a gyakorlatok végzése során. Ezen kívül a keringést is igénybe veszi, így az állóképesség is nagymértékben növelhető vele. Manapság egyre több olyan eszköz is rendelkezésre áll, melyek a funkcionális edzésformát segítik. Az egyik legismertebb ilyen eszköz talán a TRX, mely egy felfüggesztéses tréning. Vannak különböző fajta homokzsákok is, melyek sokkal másabb terhelést jelentenek, mint a hagyományos súlyzók. A Bootcamp órákon az agility létra nevű eszközzel is, melyen egy előre megadott lépéssort követve kell végighaladni, de nagyszerűen lehet dolgozni eszközök nélkül is, csupán a saját testünket használva.

Én is elkezdhetem?

 

A funkcionális edzést sokoldalúságának köszönhetően bárki végezheti. Ha kezdő vagy, akkor azért jó, hogy megszerezd a megfelelő kondíciót és megerősítsd törzsizmaidat, ha pedig sportolsz valamit, akkor azért jó, mert a sportod által a testedre gyakorolt egyoldalú terhelést kiegészítheted vele, az esetlegesen az edzésből kimaradt testrészek, képességek is fejleszthetőek ilyen módon. Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a funkcionális eszközöket a rehabilitációk során is használják igen jó eredményeket elérve vele a sérülések utáni gyógytornában. Emellett a gerincproblémák megoldásában is segít.